moje tipy na zdravé jedlo

Annam Brahma & Food is God & Jedlo je Boh

Jedlo je energia, nech je čistá a zdravá.

domáce jedlo

Pre mňa sa touto čistou, radostnou energiou stalo domáce jedlo. Začali sme si piecť svoj vlastný chlebík. Ten pocit, tá chuť kusnúť si do svojho chlebíka sa nedá opísať. Je mnoho receptov, ja vám napíšem ten môj jednoduchý. Kedže sme sa presťahovali na lazy, tak máme možnosť mať vlastné domáce vajíčka od našich sliepočiek. Mliečko kupujeme od našich milých susedov farmárov čerstvo nadojené, opäť neporovnateľná chuť.  Veľmi ľahko sa dá vyrobiť domáce maslo, syr či jogurt. V mojej rodinke sme sa rozhodli kupovať len základné suroviny, pokiaľ je to možné v bio kvalite, tým sa oslobodzujeme od konzumného spôsobu života, viac sa z jedla tešíme a vážime si ho. Tip na nákup: mnoho biopredajní vám váš nákup donesie priamo domov napr. pri nákupe nad 60eur. Ak sa rozhodnete piecť vlastný chlieb tak možno oceníte gastro balenia múky napr. z ekotrend myjava v bio kvalite spolu s ostatnými zdravými mňamkami.

domáci chlieb

Ja robím chlebík z kila múky. Buď spravím jeden väčší, alebo dva menšie. Na kilo múky potrebujete asi 700ml vlažnej vody s kváskom. Múku miešam pšeničnú, špaldovú, či ražnú. Čisto celozrnný chlebík je potrebné piecť dlhšie lebo je ťažší a niekedy sa môže aj drobiť.( špaldová múka), ja preto primiešavam aj bielu pšeničnú biomúku, pre väčšiu nadýchanosť. Pridáme lyžičku soli aj viac podľa chuti, môže byť aj trošku cukru pre lepšie nakysnutie. Semiačka podľa chuti- slnečnicové, tekvicové, ľanové, či zmes. Môže byť mletá rasca. Rôzne varianty chlebíka docielite aj pridaním varených zemiakov, opraženej cibuľky, vlašských orechov. Cesto dobre vymiesime, ak je veľmi husté tak doleme trochu vody, ak je veľmi riedke pridáme ešte múku. Necháme hodinu vykvasiť a potom vložíme do vyhriatej pece. Ideálna je pec na chleba. Pred pečením položíme na chlebík mokré ruky, aby nám nepraskla kôrka počas pečenia, to iste urobíme po dopečení, a chlebík ešte môžeme potrieť maslom, pre vynikajúcu chuť. V klasickej rúre pečieme pri 180 C asi 1:20-1:30, zavisí podľa vašej rúry aj podľa veľkosti chlebíka a druhu múky.

Hovorí sa, že upečením si vlastného chlebíka ste spravili veľký krok ku sebestačnosti a nezávislosti, preto veľa radosti zo slobody :) 

domáce maslo

Ak máte možnosť kupovať čerstvo nadojené, neupravené mliečko môžete si ľahko vyrobiť aj domáce maslo. Mlieko prelejete do čistých nádob s čo najširším otvorom. Odložíme na noc do chladničky, ráno pozmierame smotánku, ktorá sa usadila na vrchu a necháme ju ešte deň odstáť, ale nie na príliš teplom mieste, aby nám neskysla, aj keď aj z kyslej smotany sa dá vymiešať maslo. S ručným mixérom šľaháme asi 10min kým sa nám vytvoria hrudky masla. Maslo premývame vareškou vo vode kým nie je voda úplne čistá. Maslo vypracujeme do požadovaného tvaru a odložíme na stuhnutie do chladničky. A hotovo. Niekto pridáva aj kúsok mrkvovej štavy. Zo smotany z 4 litrov mlieka vytvoríme približne malú hrudku masla- cca 125gr.

domáci syr

Z mlieka, ktoré nám ostalo ľahko a rýchlo vytvoríme hrudku syra. Mliečko zohrejeme na teplotu 32-35 C, trošku teplé. V deci vody si zmiešame syridlo (množstvo podľa návody) adáme  ho do mlieka. Ja som dávala 2ml na 4l. Necháme pôsobiť, keď zhustne nakrájame a ešte chvíľku necháme zrážať. Potom úplne rozhabarkujeme a počkáme kým syr sadne na dno. Žinčiču, čo ostane zlejeme cez sitko s plienkou, gazou,  zviažeme a zavesíme do chladničky, alebo ho môžeme nechať aj v chladnejšej miesnosti na noc a ráno je syr hotový. Podľa chuti môžete pri výrobe pridať soľ, či korenia.

syridlo zoženiete napríklad tu: www.syridlo-predaj.sk/

domáci jogurt

Do 1litra mliečka rozhabarkujeme 1 téglik jogurtu, podľa toho, aký máte radi. Necháme v teple 6-8hod, prípadne cez noc a hotovo.

sezónna zelenina a ovocie

Prestali sme kupovať chemicky ošetrené tropické ovocie a radšej sa v zime tešíme z domácich bio jabĺčok, hrušiek, tie si môžete aj nasušiť a máte zdravé sladké mňamky. Jeden výborný zdroj bio jabĺčok je Sad Lívia, predajú vám (aj pošlú) 5kg aj 100kg na celú zimu v dobrej cene. Bio mrkvu a zemiačky si môžete kúpiť priamo   www.biospotrebitel.sk  Myslím, že platí menej je viac, stačí menej druhov, za to ale kvalitných. Ak nakúpite niektoré základné potraviny vo väčšom balení v bio kvalite (aj keď o trochu drahšie oproti bežným potravinám) ušetríte mnoho peňazí, lebo nebudete nútení chodiť tak často do obchodu, kde človek vždy kúpi viac ako plánoval a ešte ste urobili mnoho pre svoje zdravie. Mnoho sezónnych potravín sa dá zamraziť, my máme domáce maliny, ríbezle, černice, špenát..Aj keď žijete v meste vždy sa dá dohodnúť s nejakou babkou z neďalekej dediny, alebo na trhu kúpiť si kilo dve navyše a zmraziť na zimu, aby bol váš jedálniček pestrejší. Pestovať vlastná zeleninka sa dá ale aj na parapete, či balkóne. Viac na túto tému nádherné učenie permakultúry o trvale udržateľnom živote http://www.alter-nativa.sk/index.php?akcia=zobraz&id=56&subm=6

obilniny a strukoviny

Výbornou, zdravou a energeticky nabitou alternatívou k cestovinám, zemiakom a ryži môžu byť práve obilniny. Vyskúšajme špaldu, proso, bulgur, či jačmeň. Pri správnej príprave si zamilujete ich chuť. Na sladko sú skvelé aj ako raňajky, či ľahká večera namiesto chlebíka. 

Kedže príprava strukovín je časovo náročnejšia. Oplatí sa naraz uvariť si väčšie množstvo, ktoré si môžete po uvarení naporciovať a zmraziť. Ušetríte čas aj energiu.

zdravé mňamky

Domáce koláčiky z bio múky, trstinového cukru a domáceho ovocia. Sušené ovocie- jabĺčka suším na plechu na kachľovej peci. Domáce výživy a kompóty. 

sladidlá

Zdravé alternatívy: trstinový cukor, med, melasa, zhustené ovocné šťavy- jablko a hrušku kúpime z bio sadu Lívia.

Tip pre Košičanov:

Ekofarma, ktorá robí rozvoz po Košiciach.  www.imperioviridis.sk/ 

Tip pre Bratislavčanov:

Prepojenie farmárov so spotrebiteľmi www.bioprevas.sk/

Veľa radosti zo zdravého a chutného jedla.


 

TOPlist
TOPlist