strava- bio

Myslím, že každá maminka chce dať svojmu dieťatku to najlepšie podľa jej vedomia a možností. A určite sa to, čo dáme dieťatku na tanier bude líšiť v každej rodine obsahom aj kvalitou. Hovorím teraz o príkrmoch, ktoré začne bábätko dostávať od polroka a ďalšej strave dieťatka. Samozrejme materské mliečko je esencialny základ s postupním pridávaním príkrmov. Neskôr už dieťaťko asi bude papať dostatok tuhej stravy, ale kojenie ostáva naďalej dôležité až do prirodzeného odstavenia sa dieťatka, kde sa horná veková hranica neurčuje.

bio či nebio

Zaobstarať dieťatku čisto bio stravu môže byť finančne, časovo alebo inak náročné. Dĺho som túto dilemu v sebe riešila a dospela som k pár záverom. Poprvé snažím sa mať väčšinu potravín v bio kvalite, to znamená 51% až 99%. Moja snaha je 80:20. Moja známa hovorievala, že nezáleží, čo jeme občas, ale to čo jeme pravidelne. Preto sa snažím mať základne suroviny v biokvalite- čiže bez chémie a tým, čo použijem občas sa až tak netrápim. Ak napríklad príjímam "obyčajné" jedlo od niekoho tak sa snažím vnímať jeho lásku, ktorú do neho vložil. Bio strava je pre mňa ideál ku ktorému smerujeme, ale snažím sa nestresovať prípadnými prehreškami.

aké bio, odkiaľ bio

Bio potraviny, ktoré sa predávajú vo väčšine obchodov sú pomerne drahé až príšerne drahé. Plne som si to uvedomila, keď som kupovala v zime biojablčka v Bille, kedže sa nám minuli úžasné jabĺčka z eko sadu Livia. Najkvalitnejšie jablcka z nasho eko sadu stáli 1eur /kg a tie zo Španielska 4eur /kg. Tento cenový rozdiel sa mi zdal šialený. Moj permakultúrny pohľad mi rozhodne radil zaobstarávať si jedlo zo Slovenska, aby vzdialenosť medzi zemou, kde moje potrava vyrástla a mojimi ústami bola, čo najkratšia. Aby jedlo nemuselo precestovať veľkú vzdialenosť, čo rozhodne uberie na jeho čerstvosti, výživnosti a neposledne aj jeho chuti. Táto snaha sa nám začala napĺňať, kedže máme už vlastnú záhradku, kde si pestujeme vlastnú zeleninku a ovocie. Áno náš jedálniček je možno trošku skromnejší a jednoduchší, lebo nemám čerstvé jahody v zime, (ako ich majú v Tescu ). Ale za to sa ich v sezóne môžem objesť takmer zadarmo. Fukuoka v svojej knihe Revolúcia jednej slamky (ktorú vrelo odporúčam) píše, že podľa neho by mala byť ekologicky dopestovaná zelenina najlacnejšia, veď sa nepoužíva drahá, škodlivá chémia..kiežby to tak naozaj bolo.

Takže ak to zhrniem tak zdroj: čo najbližší ( Slovensko, vlastná či susedova záhradka) a cena: zadarmo, alebo za "normálnu" cenu.

Ja viem, že si poviete, že nie každý má záhradku, ani my sme nemali. Keď sme bývali vo Vajnoroch v Bratislave, pravidelne sme kupovali od našej susedky- babky, čo predávala na dvore pred svojím domom. Je veľa ekofarmárov, ktorí o tom ani nevedia a nehnoja, čiže pestujú bio zeleninku. V Bratislave spája takýchto biopestovateľov rodina Drienokovcov a rozváža ich po Bratislave, ich ponuku najdete ich krásnom eshope    Bio pre Vás.   P re Košičanov zase odporúčam  www.imperioviridis.sk/?page_id=16   . Ale verím a viem, že možností je určite omnoho viac. Kto hľadá ten nájde.

vedomie jedla

Okrem fyzickej kvality jedla, tou myslím jeho zloženie je veľmi dôležitá aj duchovná kvalita jedla. Vedomie, v ktorom pripravujeme jedlo ovplyvní nielen jeho chuť, ale aj vedomie ľudí, ktorí ho prijímajú. Keď si pripravujeme jedlo sami, tak nielenže vieme presne zloženie, ale máme možnosť ovplyvniť aj to, čo do neho vkladáme aj vnútorne. Z povinnosti sa môže stať služba blížnym, Veľmi sa snažím, aby naše jedlo naplňalo nielen naše brušká, ale aj našu dušu.

Dobrú chuť :)

 

 

 

 

TOPlist